Waar op letten bij het kiezen van een cyber security partner?

Cyberbeveiliging is tegenwoordig hard nodig voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of industrie. Een sterke cyber security partner kan helpen om jouw bedrijf te beschermen tegen datalekken, ransomware-aanvallen en andere digitale bedreigingen. Maar hoe kies je de juiste partner? Hier zijn belangrijke punten om in overweging te nemen bij het selecteren van een cyber security partner.

Expertise en ervaring

Een van de eerste dingen waar je naar moet kijken, is de expertise en ervaring van de cyber security partner. Dit betekent niet alleen het aantal jaren dat ze actief zijn in de markt, maar ook hun kennis van specifieke industrieën. Sommige partners zijn gespecialiseerd in bepaalde sectoren zoals de gezondheidszorg, financiële dienstverlening of productie, en kunnen daardoor beter inspelen op specifieke dreigingen binnen jouw branche. Vraag naar referenties en casestudies van klanten in soortgelijke sectoren om een beter beeld te krijgen van hun ervaring. Als voorbeeld kunnen we bijvoorbeeld de cyber security expert QMonkeys noemen. 

Aanbod van diensten

Cyber security is een breed vakgebied, en niet elke partner biedt hetzelfde scala aan diensten. Het is belangrijk om te kijken of de potentiële partner een complete set van diensten aanbiedt die aansluit bij de behoeften van jouw bedrijf. Enkele kern oplossingen waar je op kunt letten zijn:

Endpoint security: bescherming van apparaten zoals laptops, desktops en mobiele apparaten.

Network security: beveiliging van de netwerkinfrastructuur.

Data encryption: versleuteling van gevoelige gegevens om te voorkomen dat die worden gestolen of ingezien.

Incident respons: een plan om snel te reageren op cyberaanvallen.

Compliance en auditing: ondersteuning bij het naleven van regelgeving zoals de AVG (GDPR) of andere normen binnen jouw industrie.

Zorg ervoor dat de partner in staat is om flexibele oplossingen te bieden die meebewegen met de groei van jouw bedrijf en veranderende beveiliging behoeften.

Proactieve benadering en innovatie

Cyberbedreigingen evolueren voortdurend, dus het is van cruciaal belang dat jouw cyber security partner niet alleen reactief handelt, maar ook proactief is in het opsporen en voorkomen van bedreigingen. Informeer naar de technologieën die ze gebruiken, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, om potentiële aanvallen vroegtijdig te detecteren. Een goede cyber security partner is constant bezig met innovatie en blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het dreigende landschap.

Support en beschikbaarheid

Cyberaanvallen kennen geen kantooruren; daarom is het belangrijk dat jouw partner 24/7 beschikbaar is voor ondersteuning. Bij een incident moet er onmiddellijk actie ondernomen kunnen worden, en een goede partner biedt daarom snelle en efficiënte respons diensten aan. Controleer of ze een betrouwbaar systeem hebben voor incidentbeheer en hoe snel ze kunnen reageren in het geval van een beveiligingsprobleem.

Reputatie en betrouwbaarheid

De reputatie van een cyber security partner kan veel zeggen over hun betrouwbaarheid en succes. Doe onderzoek naar klantrecensies, certificeringen en eventuele awards die ze hebben ontvangen. Bovendien kunnen onafhankelijke beoordelingen en beveiligingsaudit resultaten een goed beeld geven van hun prestaties. Organisaties zoals Gartner en Forrester bieden bijvoorbeeld reviews en rankings van cybersecurity bedrijven die kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Kosten en waarde

Hoewel kosten een belangrijke overweging zijn, is het essentieel om verder te kijken dan alleen de prijs. Beveiliging is een investering in de toekomst van je bedrijf, en een goedkope oplossing kan op de lange termijn duur uitpakken als blijkt dat je onvoldoende beschermd bent. Vraag om een transparant overzicht van de kosten en kijk naar de waarde die de partner biedt. Kan de partner op maat gemaakte oplossingen bieden die aansluiten bij jouw specifieke beveiligings behoeften? Zijn er opties om later op te schalen als jouw bedrijf groeit?

Samenwerking filosofie

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de samenwerking zelf. Een goede cyber security partner fungeert als een verlengstuk van jouw eigen team. Dit betekent dat ze niet alleen moeten leveren wat je vraagt, maar ook met je moeten samenwerken om je beveiligingsstrategie continu te verbeteren. Zoek naar een partner die open staat voor communicatie, regelmatig updates geeft en je actief betrekt bij beveiliging beslissingen.